Home Sport Sporten: ook in warme tijden

Sporten: ook in warme tijden

0
Sporten: ook in warme tijden

Op wintersport gaan is natuurlijk hartstikke leuk, maar voor veel mensen kost het wel een aardige duit. Gelukkig zijn er genoeg sporten om uit te voeren in warme landen, eigen land of zelfs op de wintersportvakantie, naast de skipistes. Heb je al wel eens gehoord van padel?

Padel

Padel is een sport wat in de laatste jaren steeds meer is gestegen in populariteit. Het kan gezien worden als een mix tussen tennis en squash, aangezien er kenmerken te vinden zijn van beide sporten. Hierdoor ontstaat er nog wel eens een mix- up tussen de sporten.

Padel is oorspronkelijk een Mexicaanse sport, bedacht rond 1970. Een zakenman wilde een lekker potje tennissen, maar had binnen zijn land niet genoeg plek om een tennisterrein aan te leggen. Daarom bedacht hij een alternatieve sport wat gedaan kan worden op een kleiner speelveld. Padel wordt gedaan met een omsloten veld, vier spelers, een bal en rackets. De rackets zijn geen tennisrackets, maar rackets gemaakt voor padel. Hier staat later meer over geschreven.

Regels

Bij padel moet de bal over het net worden geslagen naar de andere speelhelft toe, zonder dat één van de wanden wordt geraakt. De tegenstanders horen de bal dan terug te slaan. Omdat de bal in het spel blijft wanneer deze eerst de grond raakt en daarna de wanden, is niet alleen kracht belangrijk. Ook tactiek en teamwork is belangrijk bij padel.

De puntentelling van padel verloopt nagenoeg hetzelfde als wanneer er tennis wordt gespeeld. Er zijn wel een aantal uitzonderingen die gelden. Zo is er een ‘golden point’ geïntroduceerd. Dit vindt plaats bij elk spel wat de score van 40-40 behaalt. Het ontvangende team beslist dan of de opslag van de linker- of rechterkant van het veld komt. Het team wat daarna een punt scoort, wint het spel. Deze regel is geïntroduceerd tijdens een toernooi, maar wordt ook steeds vaker toegepast bij niet- professionele spellen.

Rackets

Een padel racket kopen kan gedaan worden bij padelstore.com. Zij hebben padelrackets speciaal voor beginners en gevorderde spelers. Omdat het spel groeit in populariteit, worden er ook steeds meer padelrackets ontworpen die verschillen in vormen, maten, merken en gewichten. Er bestaat een racket perfect voor elke speler, dus! Om dit perfecte racket te vinden, kan er gekeken worden van de mate van professionaliteit. Zo zijn er rackets meer geschikt voor beginners. Er zijn drie basisvormen van rackets: de ronde rackets, druppelvormige rackets en diamantvormige rackets. De vorm van het racket ondersteunt verschillende kwaliteiten van de spelers. Ook merken kunnen meetellen aan de beslissen. Zo kan iemand bijvoorbeeld kiezen voor een Adidas padel racket. Aanbevolen wordt om de rackets gewoon eens vast te houden, om dan te beslissen welke het beste past om vervolgens elk padelspel te winnen!