Bijzonder veel mensen kiezen er in de praktijk voor om elk jaar opnieuw met de camper op vakantie te gaan. Dat kan interessant zijn, want een camper biedt je de vrijheid om te gaan en staan waar je wil. Dit is niet alleen een geweldige manier om een land te ontdekken, daarnaast kan je ook nog eens besparen op de kosten voor bijvoorbeeld het huren van een accommodatie. Indien je zelf een camper aankoopt dien je er evenwel rekening mee te houden dat je voor die camper ook een zogenaamde camperverzekering zal moeten afsluiten. Is dat precies waarom je hier op deze pagina bent aanbeland? In dat geval zal de onderstaande informatie voor jou erg interessant blijken te zijn!

  • De camperverzekering in de basis

Laat ons beginnen bij het begin. In eerste instantie is het immers zo dat de camperverzekering een soort van autoverzekering is. Hiermee willen we zeggen dat je over verschillende mogelijkheden beschikt om deze te laten dekken. De benamingen van deze verzekeringen zullen je ongetwijfeld bekend in de oren klinken. Denk hierbij dan ook concreet aan:

 

 1. De WA-verzekering;
 2. De beperkt cascoverzekering;
 3. De volledige cascoverzekering;

 

Omdat ook de camperverzekering een soort van autoverzekering is spreekt het voor zich dat je bij het afsluiten ook rekening zal willen houden met het wettelijk verplichte karakter. Elke camper die in het verkeer wordt gebracht dient dan ook wettelijk verplicht te worden verzekerd. Deze wettelijke verplichting geldt evenwel uitsluitend voor de WA-verzekering. Met andere woorden, als verzekeringnemer ben je uitsluitend verplicht om je camper in te laten dekken tegen schade veroorzaakt ten opzichte van derden. Dat is goed nieuws, want de premie die je voor deze verzekering moet betalen valt eigenlijk echt reuze goed mee.

   • Wanneer is de WA-verzekering voor je camper niet voldoende?

De WA-verzekering is veruit de meest voordelige camperverzekering op de markt. Het is dan ook niet meer dan logisch dat heel wat mensen die hun camper willen laten verzekeren in eerste instantie in de richting van deze verzekering kijken. Toch betekent dit niet dat ze voor iedereen de meest optimale keuze is, integendeel. Enkele belangrijke vragen die je, je op dit vlak altijd zal willen stellen zijn de volgende:

 

 1. Welke waarde vertegenwoordigt je camper?
 2. Ben je van plan om er regelmatig op uit te trekken met je camper of niet?

 

Voor heel wat mensen die een camper kopen geldt dat ze ervoor kiezen om deze niet nieuw, maar tweedehands aan te kopen. Dat zorgt er logischerwijs voor dat de aankoopwaarde een stuk lager komt te liggen in vergelijking met wanneer je een compleet nieuwe camper zou bestellen. Dit kan voor veel mensen reeds een eerste belangrijke reden zijn om ervoor te kiezen om geen beperkt casco- of volledige cascoverzekering af te sluiten voor hun camper.

 

Het tweede punt heeft betrekking tot het risico dat je loopt op het ogenblik dat je een camper gaat kopen. Ben je bijvoorbeeld van plan om er regelmatig met de camper op uit te trekken of niet? In het bijzonder moet er hierbij rekening worden gehouden met het feit of je bijvoorbeeld jaarlijks met de camper op vakantie zal gaan of niet. Wanneer je dat idee hebt spreekt het voor zich dat dit het aantal kilometers die je jaarlijks zal afleggen met je auto aanzienlijk zal beïnvloeden. In dat geval is het dan ook wellicht veel interessanter om te kiezen voor een beperkt casco of zelfs voor een volledige cascoverzekering voor je camper. Nog geen verzekering voor je camper? Dan kan je nu meteen je camper verzekeren!

  • Besparen op de camperverzekering doe je met deze tips

Het spreekt voor zich dat je er in de praktijk altijd voor zal willen kunnen zorgen dat je op de meest optimale wijze bent verzekerd tegen schade aan je camper. Dit gezegd hebbende is het natuurlijk ook zo dat het merendeel van de mensen die een camperverzekering afsluiten daar niet teveel voor zullen willen betalen. Dat hoeft ook niet. Het is immers op tal van verschillende manieren mogelijk om een besparing te realiseren op je camperverzekering. Om ervoor te zorgen dat je geen enkele potentiële besparing over het hoofd ziet hebben we de verschillende mogelijkheden hieronder even voor je op een rijtje gezet.

   • 1.) Denk goed na over de dekkingen die je gaat afsluiten

In eerste instantie moet je goed nadenken over de dekkingen waar je camper echt over moet beschikken. Veel mensen die een camperverzekering afsluiten kiezen er van aan de start voor om een zo optimaal mogelijke  verzekering af te sluiten. Dat is natuurlijk niet slecht, maar het zorgt ervoor dat je vanaf dag één geconfronteerd zal worden met een zeer stevige premie. Dat kan in de praktijk echt wel anders. Ben je bijvoorbeeld niet van plan om met je camper naar het buitenland op vakantie te gaan? Dan hoef je niet perse speciale dekkingen voor het buitenland af te sluiten. Daarmee kan je reeds behoorlijk wat besparen.

   • 2.) Voer een objectieve vergelijking uit van de camperverzekeringen

De premie die door verzekeraars in rekening wordt gebracht voor de camperverzekering kan behoorlijk verschillen. Dit ondanks het feit dat de aangeboden dekkingen eigenlijk gewoon precies dezelfde kunnen zijn. Van dat premievoordeel kan jij uiteraard gebruikmaken. Zou je dus met zekerheid geen euro teveel willen moeten betalen voor het afsluiten van jouw camperverzekering? Dan zal je kunnen vaststellen dat het zonder meer een aanrader is om een objectieve vergelijking uit te voeren. In slechts enkele minuten tijd kan je op deze manier een zeer mooie besparing realiseren.

   • 3.) Welke mogelijkheden biedt het eigen risico je precies?

Last but not least kan je, je ook even verdiepen in het eigen risico dat van toepassing kan zijn op je camperverzekering. Zo'n eigen risico is eigenlijk standaard, maar ligt vrij laag. Je zou ervoor kunnen kiezen om dit eigen risico vanuit je eigen initiatief te gaan verhogen. Dat zorgt ervoor dat je bij een schadegeval meer geld zelf moet betalen, maar daar tegenover staat dat de periodieke premie voor de verzekering voor je camper danig kan worden verlaagd. Je moet uiteraard wel even voor jezelf uitmaken wat voor jou het belangrijkst is.