Home Sport Het leukste deel van de wintersport

Het leukste deel van de wintersport

0
Het leukste deel van de wintersport

Wintersporten is heerlijk om te doen. De frisse lucht, de goede beweging en de heerlijke, luie sfeer die er ’s avonds hangt. Ook lekker is om eens helemaal op te warmen en te genieten van een bezoekje aan de sauna. Natuurlijk is dit ook heerlijk om te doen door de week, om even helemaal te ontspannen, zodat je er daarna weer volop tegenaan kan. De sauna is niet alleen goed voor ontspanning. Een bezoekje aan de hete lucht brengt vele voordelen met zich mee, zowel geestelijk als lichamelijk. Hier staan de voordelen op een rijtje.

De sauna

Wat bedoelen we precies als we het hebben over de sauna? Voor de mensen die er nog niet geweest zijn: een sauna betekent een ruimte gemaakt van hout. Hierin wordt lucht verwarmd door een saunakachel. Het kan wel oplopen tot 70 graden, al is de lucht in de cabine zo droog dat dit voor de meeste mensen nog dragelijk aanvoelt. Veel mensen gaan vooral naar een sauna toe, maar het is ook mogelijk om een saunaruimte in de tuin te hebben. Dit ziet er leuk uit, maar heeft vooral het voordeel dat er wanneer je maar wil, gebruik gemaakt kan worden van een heerlijk bezoekje aan de sauna. Het enige wat ervoor nodig is, is een saunacabine en een saunakachel. Voor het gemak kan je een kindling cracker kopen, om zo op een snelle manier van hout te kunnen genieten.

Voordeel 1

Er is al eerder geschreven over de ontspannen werkingen die een sauna met zich mee brengt. Uit onderzoek is gebleken dat de aanmaak van serotonine toeneemt bij het aantal bezoeken aan de sauna. Serotonine is een stofje in het lichaam wat zorgt voor een betere stemming en een relaxed gevoel. Hier komt daarnaast een tikje verwennerij bij. In de sauna hoef je niets, maar kan er gewoon genoten worden van de omarmende warmte van de ruimte waar je je in bevind. Een ander onderzoek toont aan de mensen die vaker naar de hete luchten gaan stressbestendiger zijn en zich over het algemeen meer relaxed en voldaan voelen.

Voordeel 2

Naast de stemming helpt een regelmatige sauna met het verbeteren van de gezondheid. Ja, echt! Dit komt omdat het immuunsysteem verbetert wordt en de bloedsomloop wordt gestimuleerd en wordt gestabiliseerd. Na van de warme luchten van de sauna genoten te hebben, is het de bedoeling dat je in een ijsbad gaat. Dit is niet echt een bad gevoeld met ijs, al voelt het wel zo aan. Het is een normale temperatuur water wat kouder aan zal voelen, omdat het lichaam erg verwarmd is. De schok van het koud- aanvoelende water na de warme luchten zorgt ervoor dat het lichaam antistoffen aanmaakt. Deze helpen om een betere weerstand tegen griep en verkoudheid op te bouwen.

Voordeel 3

De warme luchten zorgen er natuurlijk voor dat iemand gaat zweten. Wanneer dit gebeurd, zet het lichaam poriën open en worden bloedvaten verwijd. Al dit zorgt ervoor dat de huid zichzelf zal schoonmaken. Overtollig vocht en vuil zal het lichaam verlaten, waardoor het weer helemaal schoon is. Genoeg bezoeken aan de sauna hydrateren de hoornlaag en versterken de beschermlaag van de huid. Kortom, een sterkere huid. Zorg er hierbij wel voor dat er genoeg water wordt gedronken op de dag zelf. Het is erg makkelijk om dit te vergeten, waarna het lichaam zal uitdrogen en de voordelen niet (optimaal) mee zullen worden genomen.